Μια «γνωριμία» με τον λιπώδη ιστό μας! Τι πραγματικά συμβαίνει;

Πόσο γνωρίζουμε τον “εχθρό” της καλής σιλουέτας;

   Το παν για κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, δεν πρέπει να είναι η απώλεια βάρους, αλλά η διατηρησιμότητα του απολεσθέντος βάρους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η απώλεια βάρους πρέπει να αντικατοπτρίζει κυρίως λιπώδη ιστό.

Στόχος – Πρωταρχική επιδίωξη : από το βάρος που χάνουμε το 75% πρέπει να συνιστά λιπώδη ιστό. Φυσικά, ούτε με διατροφή αλλά ούτε με οπιιαδήποτε άλλη φυσική μέθοδο και αν εφαρμόσουμε, ΔΕΝ μπορούμε να πετύχουμε 100% απώλεια λιπώδους ιστού.

Στον ανθρώπινο οργανισμό το λίπος του σώματος υφίσταται σε 2 μορφές: ως αποθηκευμένο (π.χ. υποδόριο λίπος), με βασικό σκοπό τη μόνωση και τη παροχή ενέργειας σε περιόδους ανάγκης και ως απαραίτητο* που χρησιμεύει για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και βρίσκεται στο μυελό των οστών, στη καρδιά, στους πνεύμονες, στους νεφρούς και γενικότερα σε όλους τους ιστούς ζωτικής σημασίας.

*Λόγω ορμονικών διαφορών και του γεγονότος ότι οι γυναίκες προορίζονται εκ φύσεως για τεκνοποίηση, το απαραίτητο λίπος στο γυναικείο σώμα δικαιολογείται να είναι έως και 4 φορές περισσότερο από ότι το αντίστοιχο των ανδρών.

Για μια ιδανική σιλουέτα το ιδανικό ποσοστό λίπους για μια γυναίκα είναι 21 – 24% για τις γυναίκες και 14 – 17% για τους άνδρες. Αποδεκτό θεωρείται το ποσοστό 25 – 31% και 18 – 25%, αντίστοιχα.

ΧΑΜΗΛΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ

Άτομα με χαμηλότερο λίπος σώματος από το φυσιολογικό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υποθερμίας και γενικής ατονίας, ενώ οι γυναίκες με χαμηλό σωματικό λίπος είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και στις διαταραχές του κύκλου εμμήνου ρύσεως

ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ; ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ…

Δίαιτα για τοπικό αδυνάτισμα δεν υπάρχει. Με μια σωστή λοιπόν δίαιτα αδυνατίσματος ο οργανισμός χάνει ολικά και όχι τοπικά, απλούστατα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ορατό στις έντονες λιποαποθήκες, που για παράδειγμα στις γυναίκες βρίσκονται στην περιοχή των γοφών, των γλουτών και των μηρών. Ας σημειωθεί εδώ πως η μέγιστη αισθητική αλλαγή κατά την διάρκεια του αδυνατίσματος, μπορεί να υπάρξει όταν η δίαιτα συνοδεύεται από συστηματική σωματική δραστηριότητα!!
ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ
Η παχυσαρκία παρουσιάζεται είτε ως ανδρικού, είτε ως γυναικείου τύπου. Ανδρικού τύπου (σχήμα μήλου)είναι η παχυσαρκία με κατανομή του λίπους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή στο θώρακα και την κοιλιά. Αντίθετα στην γυναικείου τύπου παχυσαρκία (σχήμα αχλαδιού), το λίπος συγκεντρώνεται περισσότερο στο κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή στη λεκάνη. Στην ανδρικού τύπου παχυσαρκία αυξάνει πολύ το λίπος στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Έχει βρεθεί ότι άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, παρουσιάζουν συχνότερα υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παθολογική ανοχή στη γλυκόζη και υπερινσουλιναιμία.