Να συνεχίζεις εκεί που οι άλλοι σταματούν

Η πρόταση έμοιαζε σούπερ ουάου και δελεαστική. Όλη η παρέα για bungee jumping στον Ισθμό της Κορίνθου. Δεν το είχαμε τολμήσει ποτέ, όλοι μας έλεγαν πόσο exciting είναι, πώς φτάνει η αδρεναλίνη στα ύψη κτλ κτλ, ε και δεν ήθελα και πολύ για να δεχτώ να ακολουθήσω.

Την επόμενη, την ώρα που ο εκπαιδευτής μου έδενε τα πόδια και εγώ βρισκόμουν πάνω στην γέφυρα, έτοιμος να πηδήξω, τα πράγματα δεν έδειχναν τόσο δελεαστικά. Με είχε λούσει κρύος ιδρώτας, αισθανόμουν ότι θα λιποθυμήσω από το φόβο, και καταριόμουν από μέσα μου την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισα να το παίξω άτομο της δράσης, από τη στιγμή που το πιο επικίνδυνο πράγμα που είχα επιχειρήσει ήταν τα παιχνίδια του Allou. Αλλά από την άλλη δεν ήθελα να αντιμετωπίσω και την καζούρα που θα ακολουθούσε αν τα παράταγα εκείνη τη στιγμή. Για αυτό, έσφιξα τα δόντια, ακολούθησα τις οδηγίες και… το έκανα! Ναι, δεν το πίστευα ούτε εγώ, ακόμη και σήμερα που το σκέφτομαι, αλλά το έκανα!

Η ζωή μπορεί να σε εκπλήξει αποκαλύπτοντάς σου ότι είσαι φτιαγμένος από πιο γερά υλικά από ότι νόμιζες. Έτσι, πίστεψέ με, μπορείς να αντιμετωπίσεις καταστάσεις και να τα βγάλεις πέρα, ακόμη και όταν δεν έχεις αισθανθεί ποτέ πιο αδύναμος, τρομαγμένος και με την αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου στα Τάρταρα. Και αν θεωρείς ότι έχεις κολλήσει και θες απεγνωσμένα να προχωρήσεις, και να τα καταφέρεις σε ό, τι κι αν κάνεις, δεν πρέπει να τα παρατάς. Υπάρχουν κόλπα που σε βοηθάνε να συνεχίσεις και να τα καταφέρεις:

Βαθιές ανάσες
Οκ, στο λένε όλοι, αλλά είναι ό, τι πιο αποτελεσματικό. Όταν πανικοβάλλεσαι, το μυαλό σου δεν οξυγονώνεται επαρκώς, και οι αντιδράσεις σου δεν είναι επαρκής. Χρειάζεσαι τη μηχανή να δουλεύει στο φουλ, ειδικά αυτή τη στιγμή. Για αυτό, relax, βαθιές ανάσες, και δώσε στον εαυτό σου όλη την ενέργεια που χρειάζεται.

Να αισθάνεσαι ότι πατάς γερά στα πόδια σου
Η αίσθηση ισορροπίας είναι άκρως σημαντική. Γιατί είναι αυτή που σου τονώνει την αυτοπεποίθηση, και σε  κάνει να παίρνεις το θάρρος που χρειάζεται. Για αυτό νιώσε τη Γη κάτω από τα πόδια σου δυνατά και έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα.

Κάνε μία ανακεφαλαίωση της κατάστασης
Ψύχραιμα και μεθοδικά ανακεφαλαίωσε τι έχεις να αντιμετωπίσεις, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και τι μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις άμεσα. Αυτό θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο μυαλό σου και θα σε βοηθήσει να το διαχειριστείς καλύτερα και άρα αποτελεσματικότερα.

Κάνε μια κουβέντα με τον εαυτό σου
Και ρώτα τον ειλικρινά: τι είναι αυτό που σε φοβίζει; Τι είναι εκείνο που σε φέρνει σε αυτή τη θέση και κάνει την καρδούλα σου να χτυπά με ρυθμό αμαξοστοιχίας με σπασμένα φρένα; Αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι να δώσεις ειλικρινείς απαντήσεις, και όχι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Άπαξ και δώσεις μία απάντηση στον εαυτό σου που να ικανοποιεί αυτό που αισθάνεσαι, όλα είναι σίγουρο ότι θα κινηθούν ασφαλέστερα.

Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει
Και φαντάσου το πόσο ικανοποιημένη και δικαιωμένη θα αισθανθείς αν καταφέρεις να τα βγάλεις πέρα με αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Πόσο περήφανη για τον εαυτό σου και ενθουσιασμένη που, ναι, του έδωσες και κατάλαβε. Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις;

Πάρε την απόφαση να δράσεις
Να πάρεις μπρος, πώς να στο πω; Αν δεν πεις η ίδια στον εαυτό σου «ναι, θα το κάνω, πάμε!», τα πόδια σου θα μείνουν πεισματικά στυλωμένα και η καρδούλα σου δεν θα ξεπεράσει ποτέ την ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί. Για αυτό, αφού κάνεις όλα τα παραπάνω, πάρτο απόφαση και προχώρα! Ολοταχώς…

Γιόρτασε την επιτυχία σου
Και αντάμειψε τον εαυτό σου που τελικά νίκησες τους φόβους και τις ανασφάλειές σου και τα κατάφερες! Κάντου ένα οποιοδήποτε δώρο, όσο πιο μικρό τόσο το καλύτερο, ένα dvd, μία ώρα με την αγαπημένη σου μουσική, ακόμη και μία σοκολάτα από το περίπτερο είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή γι αυτό που μόλις έκανες! Παρ’ ότι και εσύ η ίδια δεν το πίστευες… Αλλά σε πληροφορώ ότι ήταν μόνο η αρχή. Γιατί τώρα που πήρες το κολλάι, ποιος σε πιάνει! Θα μάθεις να συνεχίζεις εκεί που μέχρι πρώτα σταματούσες και να μην τα παρατάς ποτέ… Και για κανέναν λόγο…