Οι σοβαρές γυναίκες θέλουν και σοβαρή αντιμετώπιση

Οι ηθικοί χαίρονται μόνο σωστές συναναστροφές, οι ειλικρινείς απολαμβάνουν μόνο αλήθειες, οι αισθηματίες αγαπιούνται βαθιά κι άδολα κι οι άδειοι κι άνιωθοι πορεύονται με αέρα κοπανιστό; Δυστυχώς το σύμπαν αυτό διέπεται από μία μάλλον αργοπορημένη ισορροπία και σίγουρα όχι από συνεπή δικαιοσύνη.

Κάποιοι συμβιβάζονται, άλλοι αδιαφορούν και παραιτούνται κι άλλες απαιτούν. Άλλες κι όχι άλλοι, γιατί αν ταιριάξεις ένα ρήμα δίπλα στη λέξη γυναίκα, αυτό θα μπορούσε με άνεση να είναι το «διεκδικώ». Γιατί το θηλυκό από τη γέννησή του μαθαίνει να διεκδικεί, σε μία κοινωνία που ο σεξισμός της κι η φαλλοκρατία την αναγκάζει να παλέψει ακόμα και για τα αυτονόητα.

Έτσι η γυναίκα πάντα παλεύει γι’ αυτό που αξίζει. Χωρίς συναισθηματικά παζάρια ή παρακάλια, μακριά από φθηνούς εκβιασμούς και στρατηγικές, με έναν αβίαστο οίκτο μπροστά σε δολοπλοκίες και σενάρια. Η γυναίκα, όχι το κοριτσάκι. Η ώριμη, η συνειδητοποιημένη.

Η σοβαρή γυναίκα, λοιπόν, σέβεται αρχικά την ύπαρξή της κι ύστερα απαιτεί τον αντίστοιχο σεβασμό απ’ τους άλλους. Δεν τον ζητάει, τον εμπνέει κι όπου αμφισβητείται αποχωρεί, χωρίς δράματα και θεατρινισμούς.

Θα τις φωνάξουν σκύλες, σνομπ και ντίβες, στην πραγματικότητα είναι απλώς επιλεκτικές. Θα βιαστούν να πουν πως το παίζουν δύσκολες μα θα είναι στα αλήθεια, γιατί τίποτα που να αξίζει δεν έρχεται με ευκολία.

Θα επιχειρήσουν να παίξουν μαζί τους μα εκείνες θα τους υποδείξουν τον δρόμο για την παιδική χαρά. Δε γουστάρουν τις συναισθηματικές τραμπάλες και κούνια που σε κούναγε αν νομίζεις πως θα σου επιτρέψουν να επηρεάσεις τα νεύρα ή την ψυχολογία τους -έκαναν κάποτε το λάθος και φρόντισαν να μην το επαναλάβουν ποτέ ξανά.

Τα λόγια τους είναι σταράτα και τις επιλογές τους τις τιμούν. Οι αποφάσεις τους είναι καλά ζυγισμένες κι οι πόρτες τους διπλά κλειδωμένες για να αποφύγουν ανεπιθύμητους επισκέπτες και στάσεις περαστικών.

Δίνουν τις ευκαιρίες τους δύσκολα καθώς ως κοριτσάκια σκόρπισαν αρκετές. Πλέον απαιτούν ντόμπρες προθέσεις και δε χαρίζονται πουθενά. Έκρυψαν τα παραμύθια στο πατάρι κι αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ιστορία –αυτή που θα γράψουν κι εκείνη που θα σε αφήσουν αν αποδειχθείς λίγος.

Δε θα σου κάνουν σκηνές, δε θα νιαουρίσουν ούτε θα προσποιηθούν για να κερδίσουν κάτι. Θα γαβγίσουν και θα δείξουν δόντια αν τις υποτιμήσεις. Κι αν ανοίξουν ένα παράθυρο για να μπεις, φρόντισε να μην το μετανιώσουν. Όχι πως θα κωλώσουν να σε πετάξουν έξω, απλώς την επόμενη φορά θα βάλουν κι άλλον σύρτη.

Τις πραγματικές γυναίκες να τις αγαπάτε και να τις εκτιμάτε διπλά. Γιατί δε μένουν δίπλα σας από ανασφάλεια ούτε από αδυναμία. Γιατί δεν έχουν ανάγκη από δεκανίκια ούτε ελπίζουν να κερδίσουν κάτι, μπορούν όμως να προσφέρουν πολλά.

Δε θέλουν κοσμήματα και λουλούδια, γι’ αυτές πολύτιμα δώρα είναι η ειλικρίνεια και το ενδιαφέρον. Δε γοητεύονται από ακριβά εστιατόρια και γρήγορα αμάξια, αλλά από όμορφους –στην ψυχή– ανθρώπους που εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Δε θα σου ζητήσουν τίποτα γιατί ξέρουν καλά πως αξίζει μόνο ό,τι χαρίζεται απλόχερα και πως με το ζόρι κανείς δεν ερωτεύτηκε, αγάπησε ή νοιάστηκε. Ούτως ή άλλως τα καταφέρνουν μια χαρά και μόνες τους, δεν ψάχνουν για σωτήρα ούτε κάποιον να τις σηκώσει, απλώς είναι λυτρωτικό να ξέρεις πως κάποιος έχει τη διάθεση να σε προσέχει, κι ας μην τον χρειαστείς ποτέ.

Όσα απαιτούν είναι όσα προσφέρουν, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Έτσι μάθανε να μη συμβιβάζονται ούτε να κάνουν εκπτώσεις στις επιθυμίες τους. Όποιος δε συμπεριφέρεται όπως τους αρμόζει, απλώς διαγράφεται. Δε θα ψάξουν αιτίες κι αφορμές, δε θα ζητήσουν εξηγήσεις, δε θα ρίξουν δάκρυα για να συγκινήσουν.

Οι γκρίνιες, τα μούτρα, η αδιαφορία, οι ζήλιες, οι αναμονές, τα σκωτσέζικα ντουζ, τα μεθυσμένα μηνύματα, τα σχεδόν αισθήματα κι η διάθεση να πάρεις χωρίς την παραμικρή πρόθεση να δώσεις, απλώς δεν είναι για αυτές. Δε χαραμίζουν τον χρόνο τους, δεν ξοδεύουν την ψυχή τους.

Θηλυκά σαν κι αυτά ξέρουν καλά την αξία τους, δεν τα ξεγελάς. Οι αληθινές γυναίκες είναι μεγάλο ρίσκο μα το αξίζουν πάντα. Αντέχεις να το πάρεις;