Οι στάνταρ ατάκες που θα την κάνουν έξαλλη

«Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει», «Πριν μιλήσεις, βούτα τη γλώσσα στο μυαλό σου». Όχι, δεν διοργανώνω διαγωνισμό παροιμίας, απλά ξεκινάω υπενθυμίζοντας αυτό που λίγο πολύ ξέρεις: ότι τα λόγια πολλές φορές πονάνε και κάνουν ζημιά πολύ χειρότερη και ανεπούλωτη από ότι κάποια ή κάποιες πράξεις. Όταν αφορούν μάλιστα και τη σχέση σου, άστο καλύτερα… Σου έχω κάνει εντατικά φροντιστηριακά μαθήματα για το πώς πάνω κάτω πρέπει να μιλάς ή τι να κάνεις, για να μακροημερεύσει η σχέση σου (και ελπίζω να πιάσανε, για να μη φάω καμία σε δημόσιο χώρο από εκεί που δεν το περιμένω).

Ε, σήμερα, επειδή με έχει πιάσει η αρνητική ενέργεια και οι χωρισμοί και οι bataclan φάσεις με εκφράζουν περισσότερο, λέω να το αντιστρέψω και να περάσω στην αντίθετη όχθη. Πώς; Λέγοντάς σου ποιες είναι εκείνες οι φράσεις ενδεικτικά που μπορούν σε κλάσματα δευτερολέπτου να κάνουν το σπίτι σου Κούγκι, Αρκάδι και ότι άλλο θες μαζί και να την γκρεμίσουν σαν πύργο από τραπουλόχαρτα. Υπάρχουν και πρέπει να βάλεις σημάδι στη γλώσσα, έτσι ώστε να τη δαγκώνεις πριν προλάβεις να τις εξαπολύσεις, για να μην τρέχεις μετά να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα:

«Καλά, σοβαρολογείς τώρα;» ή εναλλακτικά «Θα με τρελάνεις τώρα;» Η αρχή κάθε κακού. Από μία φαινομενικά ανώδυνη συζήτηση, ξεκινά ένας πάλι φαινομενικά ήρεμος τσακωμός, μέχρις ότου το μάτι σου γυρίζει, πετάς τη δολοφονική ατάκα (η οποία σημειωτέον μας ερεθίζει όσο δεν μπορείς να φανταστείς και… μπουρλότοοοοοοο! Η Σαπφώ Νοταρά δεν πιάνει μία μπροστά σου…

«Όλο με γράφεις.» Όπου το γράψιμο είναι το ότι βγήκα μία φορά μέσα στην εβδομάδα με τον κολλητό μου να μιλήσουμε. Κι εσύ που φανταζόσουν ρομαντικές κομεντί και χουχούλιασμα το παίζεις θιγμένη. Ε, άπαξ και το πεις, την έβαψες…

«Για χαλάρωσε λίγο!» Καλά, αν πεις και κανένα «άραξε αγοράκι μου» τότε το χτύπημα είναι διπλό και η απάντηση από το αγόρι σου ακόμη χειρότερη. Γιατί δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις, αλλά αισθάνεται ότι αμφισβητείς τον ανδρισμό του. Ε, και μετά για να στον αποδείξει (το ξέρω, νηπιακή αντίδραση) μπορεί και να γίνει το σπίτι «Ουδέν νεώτερο από το Δυτικό Μέτωπο»… Όχι, δεν θα στον αποδείξει αλλιώς, μην πας να χαρείς…

«Πάντα το κάνεις αυτό. Μίλα επιτέλους!» Ότι κι αν είναι, είτε διαστρεβλώνει τα λόγια σου είτε βάζει κάτω την ουρά και δεν σου απαντάει, είναι ένας συντομότατος αλλά φουλ αξιόπιστος τρόπος για να τον εξαγριώσεις. Και να τον κάνεις να σου μιλήσει, και μάλιστα πολύ. Και με λόγια που δεν θες να ακούσεις…

«Βαρέθηκα, αλήθεια σε βαρέθηκα.» Επόμενη κίνησή του μετά από αυτό: Χτύπημα της πόρτας και έξοδος. Χωρίς άλλη κουβέντα. 50 ευρώ στοίχημα, με όποια από εσάς θέλει.

«Καλά, έτσι θα έρθεις;» Όπου το «έτσι» είναι ένα τζηνάκι κι ένα μπλουζάκι για ποτό, ενώ κατά εσένα θα έπρεπε να σκάσει μύτη με το πουκαμισάκι και το παντελόνι του κοστουμιού του. Δείχνεις ότι και τον υποτιμάς και δεν τον σέβεσαι. Πρώτο αποτέλεσμα: η έξοδος ακυρώνεται και ρίχνετε και έναν γερό καυγά. Δεύτερο αποτέλεσμα: μία ρωγμή στη σχέση σας που μπορεί να μη φαίνεται, αλλά υπάρχει και θα φανεί στην πρώτη επόμενη ευκαιρία…

«Μπορείς να μου πεις ποιο είναι το πρόβλημά σου;» Ξανά σε οτιδήποτε κι αν αφορά αυτό. Το θέμα είναι να μην είσαι προκλητική ούτε εριστική. Γιατί αν το πεις και με το ανάλογο επιθετικό υφάκι, να είσαι σίγουρη ότι θα σου πει αμέσως το πρόβλημά του με ακόμη πιο επιθετικό ύφος. Και θα γίνετε από δυο χωριά χωριάτες…

«Δεν συμφωνώ καθόλου με…, αλλά και πότε ακούς τη γνώμη μου;» Οπότε ξεκινά μία ατελείωτη κουβέντα, η οποία ποτέ δεν πρόκειται να καταλήξει κάπου, πέραν από το ότι αυτός δεν σε ακούει, εσύ τον πρήζεις και δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και γενικά αποτέλεσμα ουδέν. Α, όχι ψέματα. Υπάρχει. Το ότι περνάει κάμποσος καιρός μέχρι να τα ξαναβρείτε…

«Δεν με παρατάς, λέω εγώ;» Εχμ… Έχω some  bad news 4 you… Θα το κάνει. Σύντομα. Και γενικά να έχεις υπόψη σου ότι αυτή ή οι παραπάνω ενδεικτικές φράσεις είναι σαν το σπίρτο στα ξερόχορτα που ανάβει τη φωτιά μέσα σε δευτερόλεπτα. Και αφού ξεσπάσει, θα προσπαθείς μάταια να τη σβήσεις με κουβάδες, ενώ θα χρειάζεσαι τουλάχιστον 10 πυροσβεστικά. Για αυτό να προσέχεις λίγο περισσότερο. Γιατί ακόμη κι αν τα πυροσβεστικά καταφθάσουν, και τεθεί μερικώς υπό έλεγχο, αι πάλι, μην  είσαι και πολύ σίγουρη ότι δεν θα αναζωπυρωθεί…