Πώς θα ισορροπήσετε δουλειά και προσωπική ζωή

Στους εξοντωτικούς ρυθμούς που δουλεύουμε πλέον, λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να ισορροπήσουν τη δουλειά με την προσωπική τους ζωή. Πόσο μάλλον εμείς οι γυναίκες, που έχουμε και τη φροντίδα των παιδιών, του σπιτιού αλλά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις.

Το χειρότερο που συμβαίνει και πρόκειται για σύμπτωμα της εποχής, είναι πως αυτοί που έχουν δουλειά, όσο κι αν είναι φορτωμένο το πρόγραμμά τους δεν διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής, λέγοντας το γνωστό “πάλι καλά που έχουμε δουλειά”. Ξέρετε όμως πόσα χάνουμε επειδή εστιάζουμε μόνο στη δουλειά; Τι μπορούμε να κάνουμε;

1.Οργανωθείτε σωστά 

Μόλις τελειώνετε τη μέρα σας στο γραφείο, αφιερώστε λίγα λεπτά για να γράψετε στην ατζέντα σας τις δουλειές που έχετε να κάνετε για την επομένη. Κι έπειτα, κλείστε τον υπολογιστή και φύγετε. Το επόμενο πρωί, ανοίξτε ξανά την ατζέντα σας και ξεκινήστε να δουλεύετε πάνω σε όλα όσα έχετε σημειώσει. Ό,τι τελειώνετε, υπογραμμίστε το μ΄έναν μαρκαδόρο. Είναι σίγουρο πως θα έχετε τελειώσει αυτά που σημειώσατε, στο μέσον της ημέρας, αν εργαστείτε με συγκέντρωση.

2.Βάλτε deadlines στον εαυτό σας 

Γιατί πρέπει κάποιος άλλος, συνήθως ο πελάτης ή ο διευθυντής μας να μας βάζει deadlines; Ξέρετε πόσο καλύτερα θα νιώσετε αν βάλετε τα δικά σας χρονοδιαγράμματα τα οποία καταφέρετε ν΄ακολουθήσετε; Κι όσο βλέπετε πως η δουλειά κυλάει καλά, μπορείτε πια να χαλαρώνετε σίγουροι πια πως και στην ώρα σας θα φύγετε για να ασχοληθείτε μετά με το σπίτι ή τα παιδιά και άγχος δεν θα έχετε αφού οι εκκρεμότητές σας θα μειώνονται.

3. Κάντε διάλειμμα 

Κάθε μία με δυο ώρες κάντε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα. Βγείτε έξω από το γραφείο, καθίστε κάτω από τον ήλιο, κάντε μια σύντομη βόλτα στο τετράγωνο, βάλτε σε σειρά τις σκέψεις σας ή γιατί όχι, τηλεφωνήστε σε μια φίλη σας κι οργανώστε το πάρτυ γενεθλίων για το παιδί σας.

4.Τηρήστε το ωράριό σας

Προφανώς δεν εννοούμε το ωράριο εργασίας που προβλέπεται από το νόμο, γιατί αυτό στην πράξη δεν γίνεται. Έχετε πολλή δουλειά κι αν την αφήσετε για την επομένη, απλώς θα έχετε μια άλλη μέρα τη διπλάσια. Μόνοι σας όμως μπορείτε να ορίσετε, βάσει των υποχρεώσεων που έχετε την ώρα που θα φύγετε. Αυτό ισχύει για τους εργαζομένους σε μεγάλες εταιρείες που σχεδόν πάντα ξεπερνούν κατά πολλές ώρες το ωράριό τους. Η δουλειά ούτως ή άλλως δεν σταματάει ποτέ. Συμφωνήστε λοιπόν, με τον εαυτό σας, ότι για παράδειγμα στις 6 και μισή θα φύγετε και μην μπείτε στον πειρασμό ν΄απαντήσετε στο mail που σας ήρθε στις 6.28, γιατί δεν θα σας πάρει μόνο…δύο λεπτά. Σκεφτείτε πως “και αύριο, μέρα είναι”. Αν βέβαια σας φωνάξει για σύσκεψη ο Πρόεδρος της εταιρείας, δεν θ΄αρνηθείτε, αλλά αποκλείεται αυτό να συμβαίνει πιο συχνά από μια με δυο φορές το μήνα!

5.Πάψτε να νιώθετε ενοχές αν κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί 

Πολλοί εργαζόμενοι δεν αισθάνονται καλά όταν δεν εργάζονται. Νιώθουν ότι κάτι θα έπρεπε να κάνουν, που δεν το κάνουν, αισθάνονται σαν μαθητές όταν κάνουν σκασιαρχείο. Μα δουλεύουμε για να ζούμε δεν ζούμε για να δουλεύουμε κι ένας άνθρωπος για να ζει καλά έχει ανάγκη κι από άλλα πράγματα εκτός από τη δουλειά. Το να πάτε λοιπόν στο γυμναστήριο ή στην παιδική χαρά, είναι  κομμάτια της ζωής σας που σας κάνουν να νιώθετε καλά!

6.Ταξιδέψτε συχνά

Γιατί όταν λέμε τη λέξη διακοπές σκεφτόμαστε ένα δεκαήμερο ταξίδι κάπου μακριά; Μπορείτε να πάρετε ενέργεια, φορτίζοντας τις μπαταρίες σας, κάνοντας μικρές εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο σε κοντινά μέρη της Ελλάδας. Και μόνο η αλλαγή των παραστάσεων, η επαφή με τη φύση, με άλλους ανθρώπους και φυσικά με τον σύντροφο ή τα παιδιά σας, θα σας κάνει πραγματικά πολύ καλό.

7. Κλείστε το κινητό σας

Είναι δύσκολο, ειδικά αν η θέση σας είναι σημαντική κι εξαρτάται η δουλειά πολλών ανθρώπων από εσάς, όμως δεν είναι δυνατόν να είστε διαθέσιμοι για όλους 24 ώρες το 24ωρο. Βάλτε λοιπόν προτεραιότητες. Ενημερώστε και τους συναδέλφους σας πως μόνο για κάτι πολύ σοβαρό θα μπορείτε να μιλήσετε μετά τις 7μιση το βράδυ και ιδανικά θα προτιμούσατε να  σας στέλνουν sms ή e-mail. Κι αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, προσπαθήστε να μην τρέξετε να σηκώσετε το κινητό σας όταν διαβάζετε με τον γιο σας ή όταν τρώτε το βράδυ με τον άντρα σας. Όποιος θέλει, θα ξανατηλεφωνήσει!

8. Κάντε παρέα και με άλλους ανθρώπους εκτός δουλειάς

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν παρέα με ανθρώπους που έχουν κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα και συμβαίνει συχνά να βγαίνουν για διασκέδαση και να μιλάνε για projects ή να κλείνουν δουλειές. Κάντε το αλλά όχι διαρκώς και με μέτρο. Μιλήστε για λίγο, ίσως στην αρχή της βραδιάς και συμφωνήστε να τα πείτε την επομένη στο γραφείο ή σ΄ένα ραντεβού. Πώς θα “αποσυνδεθείτε” από τα επαγγελματικά σας θέματα αν διαρκώς ασχολείστε με αυτά; Υπάρχουν τόσα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να συζητήσετε. Τέλος προσπαθήστε να μη χάνεστε με παλιούς ή νέους σας φίλους που δεν σας έχει φέρει κοντά η δουλειά…

*Από την Ελευθερία Γεωργάκαινα

Source :
womannow