Υπερωρίες στην σχέση

Ενώ οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο -αφού οι άνθρωποι συνδεόμαστε σχεδόν από ένστικτο- άπαξ και συνδεθούμε, χρειάζεται πολλή μα πάρα πολλή δουλειά για να διατηρηθούν καλές οι σχέσεις αυτές. Φυσικές, φυσικές, αλλά (!) κάθε τόσο όλο και κάτι γίνεται που σε ζορίζει, που σε κουράζει, που σε κάνει να πεις «άϊ σταδιάλα» και να το μετανιώσεις βεβαίως μετά….

Μην το κάνεις …

…ρε παιδάκι μου ! Αντιστάσου και δούλεψε αυτά τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας που αν και μικρά, μπορούν τα άτιμα να είναι σωτήρια την εν βρασμώ την ώρα !

  • Όταν κάνετε μια δύσκολη κουβέντα, βάλε στην άκρη το θυμό σου. Όταν αισθάνεσαι θυμωμένη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είσαι λογική. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις τα νεύρα σου εκείνη την ώρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναβάλεις την συζήτηση για λίγο αργότερα ώστε να έχεις χρόνο να ηρεμήσεις και να είσαι πιο ψύχραιμη.
  • Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Αν σπαταλήσεις όλη σου την ενέργεια να βρεις ποιος φταίει και αρχίσεις να κατηγορείς τον άλλο, που το βέβαιο είναι ότι με τη σειρά του θα σε κατηγορήσει και αυτός, αποκλείεται να βγάλεις άκρη. Αν θέλετε να ξεπεραστεί η δυσκολία που υπάρχει στη σχέση, αρχίστε με το αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.
  • Προσπαθήστε να βρείτε μια μέση λύση. Συζητήστε ειλικρινά και δείτε τι είναι καλύτερο και για τους δύο. Είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς, αλλά όποια απόφαση και αν πάρετε, βεβαιώσου ότι κάνεις το καλύτερο και για τον εαυτό σου και για τον άλλο. Δεν έχει νόημα ούτε εσύ να καταλήξεις με απωθημένα, ούτε να τον αδικείς.
  • Να είσαι γενναιόδωρη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκλωβιστείς σε ένα στείρο εγωισμό που θα σε κάνει να του «κοπανάς» συνεχώς το λάθος του. Είτε έχεις κάνει το λάθος εσύ, είτε εκείνος το θέμα είναι να μάθετε μέσα από αυτό και να επικοινωνήσετε ανοιχτά τα συναισθήματα που σας προκάλεσε η κατάσταση. Είναι μονόδρομος προκειμένου να μπορέσετε να πάτε παρακάτω!
  • Συμφωνήστε ότι διαφωνείτε. Επιτρέψτε ο ένας στον άλλο να διαφωνήσει χωρίς να του κρατάτε μούτρα γι ’αυτό. Μερικές φορές δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το να συμφωνήσεις απόλυτα με τον άλλο, αλλά το να καταλάβεις τι ακριβώς εννοεί. Σε Αυτό έχει νόημα να επιμείνεις, στο να καταλάβεις την άποψη του, όχι στο να περάσει το δικό σου!
  • Κάνε τις δύσκολες κουβέντες όταν είστε μόνοι. Ειδικά αν έχετε παιδιά πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί όταν έχετε τέτοιες συγκρούσεις που μπορούν να πάρουν διαστάσεις τσακωμού δημιουργώντας ένταση και αρνητισμό στο σπίτι. Επίσης αν υπάρξει ένα θέμα ενώ βρίσκεστε έξω ή με φίλους, καλύτερα είναι να κάνετε υπομονή ώστε να συζητηθεί ιδιωτικά. Η αίσθηση ότι εκτίθεστε και στο περιβάλλον σας μόνο σαν επιβάρυνση μπορεί να λειτουργήσει.
  • Πριν αποφασίσετε, εξετάστε όλες τις επιλογές σας. Πριν βιαστείς να πάρεις μια οριστική απόφαση για το πώς θα χειριστείς ένα πρόβλημα είναι απαραίτητο να σιγουρευτείς ότι έχεις εξετάσει όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις. Αυτό απαιτεί και από τους δύο σας μια νηφάλια σκέψη και μεταξύ σας συνεργασία, στοιχεία που από μόνα τους μπορεί να βελτιώσουν, ακόμα και να λύσουν, το πρόβλημα.
  • Να είστε αισιόδοξοι. Εμπιστευτείτε τους εαυτούς σας και την μεταξύ σας σχέση ότι θα τα καταφέρετε να βρείτε μια λύση που θα λειτουργεί και για τους δύο. Είναι σαφώς πιο εποικοδομητικό να μπαίνει κανείς σε διάλογο με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι το όποιο πρόβλημα μπορεί και θα ξεπεραστεί.
  • Ανακεφαλαιώστε σε τι συμφωνήσατε. Όταν τελειώσει η συζήτηση, εντοπίστε με ακρίβεια αυτά που έχετε συμφωνήσει. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε το μεταξύ σας καλό κλίμα, αλλά και να επαναφέρετε τα «κοινά σημεία» σας σε περίπτωση που προκύψει κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Αγαπημένη μου, αυτό που πρέπει να μην ξεχνάς είναι ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να είσαι σε άρνηση και να έχεις μια αναβλητική στάση απέναντι στα πράγματα που αφορούν στις σχέσεις σου. Στην προσπάθεια σου να αποφύγεις με κάθε κόστος μερικά άβολα λεπτά μιας δύσκολης συζήτησης, το πιθανότερο είναι να οδηγήσεις τον εαυτό σου σε μια άβολη και δύσκολη ζωή! Το θέλουμε εμείς αυτό?