7 ερωτήσεις που κάνουν σε μια συνέντευξη για δουλειά και οι απαντήσεις

Αν έχετε περάσει από πολλές συνεντεύξεις για δουλειά στη ζωή σας θα ξέρετε πως πάντα οι προϊστάμενοι, εργοδότες, υπεύθυνοι του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού κάνουν κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις. Άλλοι κάνουν λίγες, άλλοι περισσότερες, όλοι όμως θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για εσάς κι αυτό θα φανεί από τις απαντήσεις σας και τον τρόπο που μιλάτε. Θα φανεί η προσωπικότη, ο χαρακτήρας σας και το κατά πόσο θέλετε αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά. Ξέρετε όμως τις “σωστές απαντήσεις;”. Ξέρετε για ποιο λόγο σας κάνουν κάθεμιά από αυτές; Κι αν είστε αρχάρια στις συνεντεύξεις για δουλειά, ακόμη καλύτερα, γιατί θα πάτε σίγουρα… διαβασμένη! 

1. Μιλήστε μου για τον εαυτό σας 

Σ΄αυτή την ερώτηση οι εργοδότες, προϊστάμενοι θέλουν να καταλάβουν στα γρήγορα τι τύπος είστε, αν γνωρίζετε τον εαυτό σας, αν έχετε μεγάλη ιδέα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τι θα πείτε; Ρωτήστε τους γύρω σας να σας πουν δυο τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, φιλτράρετέ τα και χωρίς να ξεπεράσετε τα 2 λεπτά μιλήστε για εσάς, τονίζοντας τα προσόντα σας. 

2. Τι ξέρετε για την εταιρεία μας; 

Πριν πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά θα πρέπει να έχετε κάνει την έρευνά σας. Όσες περισσότερες πληροφορίες μάθετε, τόσο καλύτερα. Μιλήστε λοιπόν για τα βασικά επιτεύγματα και τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία, χωρίς περιττά λόγια γιατί όπως καταλαβαίνετε, οι άνθρωποι που σας ρωτούν, την εταιρεία την ξέρουν. Αυτό που θέλουν να μάθουν είναι αν εσείς ενδιαφερθήκατε να αναζητήσετε πληροφορίες και μ΄αυτόν τον τρόπο να καταλάβουν πόσο θέλετε αυτή τη δουλειά στη συγκεκριμένη εταιρεία.

3. Γιατί θέλετε να δουλέψετε σ΄εμάς; 

Αν δεν έχει γίνει η προηγούμενη ερώτηση (τι ξέρετε για την εταιρεία μας) μπορείτε στην απάντησή σας να βάλετε όσες πληροφορίες μάθατε για να επιχειρηματολογήσετε. Αυτό που θέλουν να μάθουν για εσάς είναι οτι δεν θέλετε μια οποιαδήποτε δουλειά, αλλά αυτή τη δουλειά. 

4. Γιατί φύγατε από την προηγούμενή σας δουλειά; 

Ακόμη κι αν έχετε φύγει από την προηγούμενη δουλειά σας με τις χειρότερες συνθήκες, ποτέ δεν πρέπει να το αποκαλύψετε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Γιατί από την απάντησή σας φαίνεται ποιοι λόγοι μπορεί να σας κάνουν να ξαναφύγετε (ή να σας… ξαναπολύσουν). Έτσι λοιπόν, μείνετε σε μια διπλωματική απάντηση όπως “έκλεισε ένα κύκλος”, ή “ήθελα να πάω παρακάτω, να δοκιμαστώ σε νέα πράγματα”, μιλώντας όμως με καλά λόγια για τους πρώην εργοδότες σας (ό,τι κι αν σας έχουν κάνει). Τώρα στην περίοδο κρίσης στην οποία ζούμε, αν ο λόγος που φύγατε ήταν επειδή είσαστε 4 μήνες απλήρωτη, μπορείτε να το αναφέρετε με ήρεμο τρόπο λέγοντας πως εργάζομαι και για τα χρήματα, έχω ανάγκες και υποχρεώσεις και όσο δύσκολο κι αν μου ήταν να εγκαταλείψω, έπρεπε να το κάνω γιατί δεν γινόταν αλλιώς. 

5. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια από σήμερα; 

Εδώ θα πρέπει να δείξετε πως έχετε σκοπό να μείνετε 5 χρόνια κι έχετε σκεφτεί ακόμη και τα βήματα που θα θέλατε να κάνετε. Μιλήστε για τις φιλοδοξίες σας, χωρίς βέβαια να το παρακάνετε. Μην πείτε δηλαδή “με φαντάζομαι πρόεδρο της εταιρείας” γιατί ακόμη κι αν το πιστεύετε, θα δώσετε κακή εντύπωση. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μιλήσετε για προσωπικούς στόχους, όπως ότι θα θέλατε να είστε παντρεμένη και να έχετε και δυο παιδιά. Αυτά αφορούν εσάς, όχι την εταιρία και με το καλό να συμβούν αν μάλιστα έχετε πάρει και τη δουλειά! 

6. Ποια είναι τα χόμπι σας; 

Εδώ οι άνθρωποι που σας παίρνουν συνέντευξη για δουλειά θέλουν να δουν τα… κρυμμένα ταλέντα σας που πολλές φορές συνδυάζονται με τις επαγγελματικές δεξιότητες. Αν για παράδειγμα χόμπι σας είναι η φωτογραφία κι ετοιμάζεστε να προσληφθείτε σε μια διαφημιστική, αυτό είναι ένα συν για εσάς. Αν δεν έχετε κανένα χόμπι και το μόνο που κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο είναι να βγαίνετε με τους φίλους σας, πείτε πως σας αρέσει πολύ η μουσική, το σινεμά, τα ταξίδια αλλά πως γενικά δεν είχατε χρόνο, τουλάχιστον στην τελευταία σας δουλειά, για ν άσχοληθείτε με τον χορό ή τη μαγειρική που τόσο αγαπάτε.

7. Θέλετε κάτι να ρωτήσετε για εμάς; 

Σε καμία περίπτωση μην απαντήσετε όχι… Δείχνει δειλία και πως το μόνο που σκέφτεστε είναι να βγείτε από την αίθουσα που γίνεται η συνέντευξη. Πριν πάτε λοιπόν, ας έχετε δυο τρείς ερωτήσεις έτοιμες όπως πόσους εργαζομένους απασχολείτε ή αν σκέφτεστε επέκταση της εταιρίας τον επόμενο χρόνο κλπ.