Κρίσεις Πανικού: Τι είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Από Δρ. Παυλίνα Αντωνίου (Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο) [email protected]  Dr Pavlina Antoniou – Chartered Counselling Psychologist(Facebook Page)

Η κρίση πανικού ορίζεται σαν εάν έντονο ξέσπασμα άγχους που επηρεάζει το σώμα, τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας.  Το άγχος είναι ο μηχανισμός που δημιουργείται όταν υπάρχει κάποια απειλή, και το σώμα μας ενεργοποιεί αυτόματα φυσιολογικές αντιδράσεις για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.  Αυτός ο μηχανισμός είναι πολύ χρήσιμος για την επιβίωση μας, αλλά μας επηρεάζει δυσάρεστα όταν ενεργοποιείται χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.   Μπορούμε να δούμε την κρίση πανικού ως λάθος συναγερμό, ένα ξαφνικό κύμα άγχους και φόβου χωρίς να υπάρχει πραγματική φυσική απειλή.

Οι κρίσεις πανικού δεν είναι σημάδι ψυχικής ή σωματικής ασθένειας και μπορούν να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε άνθρωπο σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανόν να βιώσουν κρίσεις πανικού σε σχέση με άλλους, λόγω γονιδίων,  λόγω του παρελθόντος τους ή των εμπειριών τους.  Κάποιες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα βιώσει τουλάχιστον μία κρίση πανικού κάποια στιγμή.   Αν θέλετε να νιώσετε καλύτερα, μπορείτε να εστιάσετε στην προσπάθεια να κατανοήσετε καλύτερα τι συντηρεί τον πανικό σας και πώς να τον εμποδίσετε ή να τον σταματήσετε.

Αν πιστεύετε ότι έχετε κρίσεις πανικού αλλά δεν είστε σίγουροι για μερικά από τα συμπτώματα που έχετε, προσπαθήστε να απαντήσετε στις πιο κάτω ερωτήσεις:

  • Έχετε ταχυπαλμία, γρήγορη αναπνοή, μυϊκή ένταση και εφίδρωση;
  • Πιστεύετε ότι θα λιποθυμήσετε ή θα έχετε καρδιακή προσβολή;
  • Πιστεύετε ότι θα συμβεί το χειρότερο πιθανό σενάριο;
  • Πιστεύετε ότι χάνετε τα λογικά σας όταν έχετε αυτά τα συμπτώματα;
  • Φοβάστε ότι τα συμπτώματα αυτά θα εμφανιστούν ξανά;

 

Αν απαντήσατε «ναι» σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να βιώνετε κρίσεις πανικού.

Μια κρίση πανικού είναι περιορισμένη χρονικά και συνήθως διαρκεί από 5 έως 20 λεπτά. Αν η κρίση φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά είναι πιθανό να είστε ακόμη πολύ αγχωμένος/η μετά την κρίση.  Στα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα πανικού περιλαμβάνονται η ταχυπαλμία, η γρήγορη αναπνοή και η μυϊκή ένταση. Οι κρίσεις πανικού μπορούν επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε. Ίσως αρχίσετε να αποφεύγετε τα πολυσύχναστα μέρη και να ψωνίζετε στο κέντρο της πόλης σε περίπτωση που πάθετε εκεί μια κρίση.  Μπορεί να νιώθετε ασυνήθιστα αγχωμένος/η ή και αβοήθητος/η. Ίσως, ακόμη, να νιώθετε φόβο με το γεγονός ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση.   Η ένταση των συμπτωμάτων και ο ασαφής-πολλές φορές- λόγος των κρίσεων μπορεί να σας κάνει να νομίσετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο.

Υπάρχουν όμως τρόποι να πάρετε πίσω τον έλεγχο. Η κρίση πανικού είναι αντιμετωπίσιμη φτάνει να έχουμε τα σωστά εργαλεία και εφόδια.

Διαβάστε ΕΠΙΣΗΣ: Πως αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις πανικού;