Πως να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις πανικού;

Σε προηγούμενο άρθρο εξηγήσαμε τι ειναι κρίση πανικού!

Από Δρ. Παυλίνα Αντωνίου (Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο) [email protected]  Dr Pavlina Antoniou – Chartered Counselling Psychologist(Facebook Page)

Μερικές από τις τεχνικές αντιμετώπισης κρίσεων πανικού είναι:

  1. Ελεγχόμενη αναπνοή:

Όταν πανικοβαλλόμαστε η αναπνοή μας γίνεται πιο γρήγορη και ρηχή. Μπορείτε να μάθετε πώς να αναπνέετε πιο ήρεμα ώστε να περιορίσετε τις δυσάρεστες αισθήσεις που μπορεί να έχετε όταν είστε πανικόβλητος/η. Στην ήρεμη αναπνοή παίρνετε αργές, τακτικές αναπνοές από τη μύτη σας.   Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να εισπνεύσετε από τη μύτη μετρώντας από μέσα σας αργά μέχρι το 3, να κρατήσετε την αναπνοή σας για 3 δευτερόλεπτα, και μετά να εκπνεύσετε από την μύτη και πάλι μετρώντας μέχρι το 3.  Για να μπορέσετε να επικεντρωθείτε, φανταστείτε τους αριθμούς στο μυαλό σας.

  1. Πείτε στον εαυτό σας: «Οι κρίσεις πανικού ΔΕΝ είναι επικίνδυνες. Ξέρω τι να κάνω για το αντιμετωπίσω και ξέρω ότι ΔΕΝ θα κρατήσει για πάντα». Αναπνεύστε πιο αργά.

 

  1. Κάντε μια παύση και εξετάστε τις σκέψεις σας: Οι σκέψεις μας είναι αυτόματες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι βοηθητικές ή ρεαλιστικές. Μάθετε πώς να παρατηρείτε και να αμφισβητείτε τις μη-βοηθητικές σκέψεις σας. Βρείτε πιο ισορροπημένες, ρεαλιστικές σκέψεις.

 

  1. Επικεντρωθείτε σε κάτι ή κάποιον άλλο. Εστιάστε στο τι συμβαίνει γύρω σας. Τι και ποιον βλέπετε; Ποιες μυρωδιές μπορείτε να μυρίσετε; Τι ακούτε; Τι κάνουν οι άλλοι; Αφιερώστε 5 λεπτά για να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας. Αυτή η διαδικασία καταλαμβάνει την προσοχή σας και σας βοηθάει να ξεφύγετε από τις καταστροφικές σκέψεις.

 

  1. Μάθετε περισσότερα για τις κρίσεις πανικού και για τις τεχνικές αντιμετώπισης τους. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό εάν χρειαστεί.

 

Για να ξεπεράσετε τον πανικό χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση.  Ίσως να σας βοηθούσε εάν ανακαλύπτατε τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τους φόβους και τις μη-βοηθητικές σας σκέψεις πιο αποτελεσματικά.  Να θυμάστε ότι στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα γίνει σίγουρα πιο εύκολο στη συνέχεια!

Διαβάστε ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας που βιώνει κρίσεις πανικού: