Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας που βιώνει κρίσεις πανικού:

Fearful girl

Σε προηγούμενο άρθρο εξηγήσαμε τι ειναι κρίση πανικού! και πως να το αντιμετωπίσουμε.

Από Δρ. Παυλίνα Αντωνίου (Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο) [email protected]  Dr Pavlina Antoniou – Chartered Counselling Psychologist(Facebook Page)

  1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του

Αναγνωρίστε πόσο τρομακτικό είναι για το παιδί σας να βιώνει μια κρίση πανικού και υπενθυμίστε του ότι θα περάσει, ότι δεν είναι επικίνδυνο και ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση τους σώματος του.  Πείτε του ότι είναι ασφαλής και ότι αντιλαμβάνεστε αυτό που βιώνει.   Μην απορρίψετε τα συναισθήματα του ακόμη κι αν τα θεωρείτε παράλογα.

  1. Μείνετε ψύχραιμοι

Είναι αναμενόμενο μια κρίση πανικού σε ένα παιδί να είναι δυσάρεστη ή τρομακτική εμπειρία για τους γονείς, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κρύψετε τις ανησυχίες σας έτσι ώστε να μην τις απορροφήσουν τα παιδιά.  Μιλήστε μαζί τους με καθησυχαστικό τόνο χωρίς να περιμένετε να σας απαντήσουν πίσω, πείτε τους πως όλα θα πάνε καλά, ζητήστε τους να ακούσουν την φωνή σας, να κρατήσουν το χέρι σας και υπενθυμίστε τους ότι θα περάσει.

  1. Εξασκήστε τεχνικές ήρεμης αναπνοής μαζί τους

Πείτε τους να εισπνέουν και να εκπνέουν μαζί σας, και μετρήστε μέχρι το 5 για εισπνοή και μετέπειτα μέχρι το 5 για εκπνοή.  Συνεχίστε αυτή την άσκηση για αρκετά λεπτά όσο κάθεστε κάπου μαζί τους.

  1. Παρέχετε φροντίδα μετά την κρίση πανικού

Το ζήτημα δεν είναι τόσο η κρίση πανικού όσο το άγχος το οποίο αποτελεί την βάση για την εκδήλωση κρίσης πανικού. Είναι πολύ σημαντικό να μην αμελήσουμε την ψυχική υγεία του παιδιού και να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό για το τι μπορούμε να κάνουμε.  Όσο πιο γρήγορα γίνει η παρέμβαση, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης του άγχους και των κρίσεων πανικού.

  1. Ενημερώστε το σχολείο

Ενημερώστε κάποιο αρμόδιο από το προσωπικό του σχολείου που θα μπορεί να παρέχει στήριξη στο παιδί σε περίπτωση που βιώσει κρίσεις πανικού εν ώρα σχολείου. Είναι σημαντικό να συμφωνηθεί μια στρατηγική στήριξης για το παιδί, σε περίπτωση που την χρειαστεί.