Το μωρό μου πετάει κάτω το φαγητό από το καρεκλάκι του! Τι πρέπει να κάνω;

Τις πρώτες φορές που το μωρό σου παίρνει το φαγητό από το δίσκο στο καρεκλάκι του και το ρίχνει στο πάτωμα, γελάς, το σηκώνεις και λες με την πιο ήρεμη φωνή σου: «Δεν ρίχνουμε το φαγητό, μωράκι μου». Μπορεί και να το βγάλεις και μια φωτογραφία γιατί είναι τόσο αξιολάτρευτο. Αλλά όταν το γλυκό κομμάτι του παιχνιδιού εξαφανίζεται και η ρίψη φαγητού γίνεται ένα παιχνίδι – εκείνο που πάντα είσαι η ηττημένη – μπορεί να μετατραπεί σε κάτι απογοητευτικό και ανησυχητικό (γιατί υπάρχει περισσότερο φαγητό στο πάτωμα και τον τοίχο απ ‘ότι στο στόμα του μωρού σου!).

Σε πολλές περιπτώσεις, η ρίψη του φαγητού είναι αποτέλεσμα της μάθησης για τον έλεγχο και τον συντονισμό του φαγητού και την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Στην πραγματικότητα, σε μωρά ηλικίας 6 έως 8 μηνών, η ρίψη τροφής είναι σπάνια σκόπιμη. Για τα μεγαλύτερα μωρά (9 έως 12 μήνες), γίνεται άσκηση για την εκμάθηση αιτίας και αποτελέσματος. Τι θα συμβεί αν ρίξω αυτό το μπολ γεμάτο κρέμα; Θα κάνει θόρυβο; Πού θα πάει; Θα επιστρέψει; Η γρήγορη πρόοδος στην παιδική ηλικία και η ρίψη φαγητού γίνονται σκόπιμη προσπάθεια του μωρού να προκαλέσει θετική ή αρνητική αντίδραση και μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε αγώνα εξουσίας, δημιουργώντας άγχος στις ώρες γεύματος για όλους.

Πώς το αντιμετωπίζεις:

1. Μην αντιδράς

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι στο φυσικό τους να αναζητούν την προσοχή που προκαλεί μια αντίδραση. Για να αποφύγεις την ενθάρρυνση της συμπεριφοράς, το καλύτερο είναι να παραμείνεις ήρεμη και ουδέτερη. Μάζεψε το φαγητό (αλλά μην το επιστρέφεις στο δίσκο ή στο τραπέζι) και πες κάτι σαν «Το φαγητό ανήκει στο δίσκο» ή «Το φαγητό παραμένει στο τραπέζι».

Να είσαι συνεπής με τη φράση που χρησιμοποιείς και να είσαι βέβαιη ότι χρησιμοποιείς μια που υποδεικνύει τι θέλεις να συμβεί, σε αντίθεση με μια φράση όπως «Δεν πετάμε φαγητό», που δείχνει τι δεν θέλεις να συμβεί. Μην επιστρέφεις τρόφιμα στο δίσκο, γιατί έτσι μαθαίνεις στο μωρό σου ότι μόλις πεταχτεί κάτι, έχει φύγει – να είσαι σίγουρη ότι μαθαίνει γρήγορα!

2. Βάλε μέσα όλη την οικογένεια

Συζήτησε με τα μεγαλύτερα αδέλφια (αν υπάρχουν) το γιατί είναι σημαντικό να μην αντιδρούν στη ρίψη τροφίμων. Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά μπαίνουν στον πειρασμό να συμμετέχουν στο παιχνίδι όταν το μωρό ρίχνει φαγητό. Γίνεται το γεύμα τους διασκέδαση! Αλλά αυτή η προσοχή τροφοδοτεί με ενδιαφέρον τη κίνηση του μωρού να ρίχνει το φαγητό και συνήθως την εντείνει. Κάντε μαζί ένα οικογενειακό σχέδιο για να παραμείνετε πραγματικά ήρεμοι και να μην αντιδράτε όταν το μωρό ρίχνει φαγητό. Δείτε το και ως πρόκληση για το ποιος μπορεί να είναι ο πιο ήρεμος.

3. Πάρε τον δίσκο από το τραπεζάκι και μετακίνησε το στο τραπέζι

Όταν τα μεγαλύτερα μωρά μαθαίνουν για τη βαρύτητα και μπορούν να δουν πέρα από την άκρη ενός δίσκου, το παιχνίδι της ρίψης του φαγητού γίνεται πιο δελεαστικό. Ειδικά μάλιστα αν υπάρχει σκυλί στην οικογένεια και μαζεύει με ευχαρίστηση ότι πέφτει στο πάτωμα. Σκέψου την ιδέα να αφαιρέσεις το δίσκο και μετακίνησε την καρεκλάκι μέχρι το τραπέζι, ώστε να είναι πιο δύσκολο να δει το πάτωμα. Το μωρό σου θα επικεντρωθεί περισσότερο στο φαγητό του και θα αλληλεπιδρά με άλλα μέλη της οικογένειας, κάτι το οποίο το κάνει λιγότερο απομονωμένο και το συμπεριλαμβάνει περισσότερο στο οικογενειακό γεύμα. Επίσης, προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για μοντέλο υγιεινής διατροφής.

5. Πάρε το ως σημάδι

Η ρίψη του φαγητού μπορεί να είναι η τελευταία προσπάθεια του μωρού σου να σου πει «Έχω χορτάσει!». Είναι λογικό να έχεις μια ατζέντα διατροφής και να σερβίρεις ένα ποσό φαγητού που πιστεύεις ότι είναι κατάλληλο για το μωρό σου, έτσι περιμένεις (και σε ορισμένες περιπτώσεις πιέζεις) το παιδί σου να το φάει. Όταν γυρίζει αλλού το κεφάλι του, σφίγγει τα χείλη του ή σπρώχνει το φαγητό μακριά, είναι πιθανόν ένα σημάδι ότι έχει χορτάσει και πρέπει να το σεβαστείς και να αφήσεις το παιδί σου να καθορίσει πόσο θα φάει σε κάθε γεύμα και σνακ. Πολύ συχνά, οι καλοπροαίρετοι γονείς δεν αναγνωρίζουν αυτά τα σημάδια ή επιλέγουν να τα αγνοούν, πιέζοντας το φαγητό πιο κοντά στο μωρό τους ή ακολουθώντας το στόμα του μωρού με ένα κουτάλι, επειδή θέλουν να σιγουρευτούν ότι το μωρό τους λαμβάνει επαρκές φαγητό.

Τα μωρά γεννιούνται να τρώνει διαισθητικά. Ξέρουν πόσο χρειάζονται και πότε πρέπει να σταματήσουν, γι ‘αυτό πρέπει να τα εμπιστευθούμε και να μην τα πιέζουμε να τρώνε περισσότερο. Προσφέροντας καθημερινά (με γεύματα και σνακ) πέντε έως έξι φορές φαγητό, με μεγάλη ποικιλία, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα μικρά μας παιδιά θα καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.