Τραύμα της γέννησης – Τουλάχιστον έχεις υγιές μωρό

Τραύμα της γέννησης – Τουλάχιστον έχεις υγιές μωρό

Η Μαρία είχε μια πολύ δύσκολη εμπειρία τοκετού. Σωματικά αισθάνεται καλά τώρα. Aλλά η ψυχολογία της δεν είναι καλή. Δυσκολεύεται να επεξεργαστεί το γεγονός ότι είχε μια σοβαρή αιμορραγία λίγες ώρες μετά τη γέννηση.

Ο σύντροφος της απομακρύνθηκε από κοντά της λόγω των περιορισμών του covid – 19, μόλις μια ώρα μετά τη γέννα. Έτσι ήταν εντελώς μόνη της όταν άρχισε να αιμορραγεί έντονα.

Έχασε 2 λίτρα αίματος και κατέληξε στο χειρουργείο για να σταματήσει η αιμορραγία. Το νοσοκομειακό προσωπικό ήταν υπέροχο. Φρόντισε το μωρό της, της έδωσε φάρμακα για τον έλεγχο της αιμορραγίας και της έκανε μετάγγιση αίματος.

Δεν είχε καμία υποστήριξη από τον σύντροφό της, επειδή έπρεπε αναγκαστικά να απομακρυνθεί από κοντά της. Όταν ο σύντροφος επέστρεψε στο νοσοκομείο, βρήκε τη Μαρία με ορό και υπό την επήρεια των φαρμάκων. Το μωρό το κρατούσε κάποιος από το προσωπικό του νοσοκομείου. Και αυτός σοκαρίστηκε επίσης από το γεγονός και ανησύχησε για την σύντροφό του.

Η Μαρία ήταν εξαντλημένη. Προσπάθησε να θηλάσει το μωρό της αρκετές ώρες μετά την αιμορραγία, αλλά ένιωσε πολύ αδύναμη. Τα επίπεδα σιδήρου της ήταν εξαιρετικά χαμηλά. Σταμάτησε την προσπάθεια για μερικές μέρες. Όμως της έμεινε πολύ έντονα η αίσθηση απομάκρυνσης από το μωρό της και τα γεγονότα της ερχόταν στο μυαλό της ξανά και ξανά.

Η οικογένεια και οι φίλοι που την επισκέφθηκαν στο σπίτι, άκουσαν την εμπειρία γέννησής που είχε. Η απάντηση ήταν «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό». Φυσικά η Μαρία ήταν πολύ χαρούμενη που έφερε στο σπίτι το μωρό της ζωντανό και καλά στην υγεία του.

Αλλά κανείς δεν ρώτησε την ίδια αν είναι εντάξει.

Η Μαρία δεν θέλει να κάνει άλλα μωρά. Δεν θέλει να το ξαναπεράσει. Δεν έχει μιλήσει σε κανέναν και τώρα αισθάνεται ότι μπορεί να έχει επιλόχειο κατάθλιψη.

Η Μαρία έχει τραύμα γέννησης.

Η Μαρία έχει επίσης σημασία.

Τι είναι το τραύμα γέννησης σύμφωνα με τον οργανισμό “The Birth Trauma Association”;

Το τραύμα γέννησης είναι μια σύντομη φράση για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) μετά τον τοκετό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που κάνει τη γέννηση τραυματική είναι ο φόβος της μητέρας ότι θα πάθει κάτι αυτή ή το μωρό. Πολύ συχνά βλέπουμε τραύμα της γέννησης σε γυναίκες που έχουν χάσει πολύ αίμα. Ή που έπρεπε να κάνουν έκτακτη καισαρική τομή επειδή ο καρδιακός ρυθμός του μωρού τους έπεσε ξαφνικά.

Πιθανές αιτίες για το τραύμα της γέννησης είναι:

Πολύωρος τοκετός ή σύντομος και πολύ επώδυνος τοκετός

Πρόκληση τοκετού

Ελλιπής ανακούφιση από τον πόνο

Αισθήματα απώλειας ελέγχου

Υψηλά επίπεδα ιατρικής παρέμβασης

Γέννηση με λαβίδες ή βεντούζα

Καισαρική τομή έκτακτης ανάγκης

Απρόσωπη αντιμετώπιση ή προβλήματα με τη στάση του προσωπικού του νοσοκομείου

Αγνόησή των επιθυμιών της μητέρας

Ελλιπής πληροφόρηση ή εξήγηση για την εξέλιξη

Παραβίαση ιδιωτικότητας και αξιοπρέπειας

Φόβος για την ασφάλεια του μωρού

Θάνατος

Γέννηση μωρού με αναπηρία που προκύπτει από τραυματική γέννηση

Η διαμονή του μωρού στη μονάδα ειδικής φροντίδας του μωρού ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών

Ανεπαρκής μεταγεννητική φροντίδα

Προηγούμενο τραύμα (πχ, στην παιδική ηλικία, από προηγούμενη γέννηση ή ενδοοικογενειακή βία)

Ακόμα και τα άτομα που παρακολουθούν την τραυματική εμπειρία του τοκετού (πχ. της συντρόφου τους) μπορεί επίσης να αισθάνονται τραυματισμένα.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια συμπτώματα:

Αναβίωση του τραυματικού συμβάντος. Μέσω αναδρομών, εφιαλτών ή παρεμβατικών αναμνήσεων. Αυτά κάνουν τη μητέρα να αισθάνεται στενοχωρημένη ή πανικοβλημένη.

Αποφυγή από οτιδήποτε θυμίζει το τραύμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει άρνηση ακόμα και να πλησιάσει η μητέρα το νοσοκομείο όπου γέννησε. Ή να αποφεύγει να συναντήσει άλλες μητέρες με νεογέννητα.

Αίσθημα υπερβολικής επαγρύπνησης. Η μητέρα είναι συνεχώς σε εγρήγορση, είναι ευερέθιστη και νευρική. Ανησυχεί ότι κάτι φοβερό θα συμβεί στο μωρό της.

Αίσθημα μειωμένης διάθεσης και δυσαρέσκειας. («negative cognition» στην ιατρική ορολογία). Η μητέρα μπορεί να αισθάνεται ένοχη και να κατηγορεί τον εαυτό της για την τραυματική γέννηση.

Το τραύμα της γέννησης είναι το ίδιο με την επιλόχειο κατάθλιψη;

Όχι. Αλλά το τραύμα της γέννησης μπορεί να επικαλύπτει την επιλόχειο κατάθλιψη (PND), καθώς ορισμένα από τα συμπτώματα είναι τα ίδια. Αλλά οι δύο ασθένειες είναι διακριτές και πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά.

Δυστυχώς, πολλές γυναίκες έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με PND και τους συνταγογραφούν φάρμακα που δεν βοηθούν την κατάστασή τους. Συχνά οι επαγγελματίες υγείας λένε στις μητέρες ότι πρέπει να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ή ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες που τουλάχιστον έχουν ένα υγιές μωρό.

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα αισθήματα ενοχής και απομόνωσης που ήδη νιώθουν αυτές οι γυναίκες. Μπορεί στη συνέχεια να καταλήξουν με συνταγές για αντικαταθλιπτικά, επειδή οι γιατροί δεν κατανοούν τη διαταραχή.

Όλοι όσοι είχαν μια τραυματική εμπειρία, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουν από PTSD. Είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση και όχι ένδειξη αδυναμίας. Επίσης είναι ακούσια. Οι εγκεφαλικές εξετάσεις scan, δείχνουν εμφανώς τη διαφορά του εγκεφάλου των ατόμων με PTSD και εκείνων που δεν έχουν.

Το PTSD και γενικά το τραύμα της γέννησης, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί με το «Έλα, πέρασε, μην το σκέφτεσαι». Ή με το «Εστίασε στο θετικό. Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό». Αν είσαι σε αυτή τη θέση μην θεωρήσεις ότι είσαι υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσεις έτσι επειδή το λένε οι γύρω σου. Ζήτα βοήθεια.

Έχεις και εσύ σημασία.

Ενημερώσου με περισσότερες πληροφορίες για το τραύμα της γέννησης στο birthtraumaassociation.org

Source :
e-mama.gr